Nieuws vanuit het schepencollege

Inventarisatie funerair erfgoed
Op 13 september 2011 besliste het college om het funeraire erfgoed van Heist-op-den-Berg door een professionele organisatie te laten inventariseren. Ondertussen vond een algemene terreinverkenning plaats en werd het funeraire erfgoed van de begraafplaatsen in Booischot, Grootlo, Hallaar, Itegem, Heist-centrum, Heist-Goor, Schriek en Zonderschot in kaart gebracht. Er werden ook een aantal funeraire wandelingen georganiseerd in het kader van de Europese week van de begraafplaatsen.
Het college beslist nu om in het voorjaar van 2015 te starten met de vijfde fase van inventarisering, waarbij de begraafplaatsen van Heist-station, Pijpelheide en Wiekevorst aan bod komen. Ook dit jaar staan er weer twee funeraire wandelingen op het programma.

Earth Hour
Earth Hour, de internationale campagne van WWF, vindt dit jaar plaats op zaterdag 28 maart 2015. Tussen 20.30 en 21.30 zullen miljoenen mensen over de hele wereld de lichten doven. Via deze symbolische actie kan ieder van ons zijn wens uiten om te strijden tegen klimaatverandering.

Deze editie van Earth Hour is extra belangrijk, want 2015 is een scharniermoment voor het klimaat. Op het einde van dit jaar komen de staatsleiders opnieuw samen op de klimaattop in Parijs, met als doel om te komen tot een wereldwijd bindend klimaatakkoord.

Het Heistse gemeentebestuur wil zijn inwoners dan ook aansporen om mee te doen met Earth Hour en symbolisch de lichten te doven op 28 maart. Daarmee geef je immers een krachtig signaal voor concrete en ambitieuze maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken.
Meer info op www.earthhour.be.

Gevonden goederen
De wet bepaalt dat goederen die buiten particuliere eigendommen gevonden worden of op de openbare weg geplaatst worden ter uitvoering van vonnissen tot uitzetting, na zes maanden bewaring automatisch eigendom worden van de gemeente.
De bewaringstijd van heel wat goederen is ondertussen overschreden en de gemeentelijke opslagplaats kampt met plaatsgebrek omdat heel wat partijen hun goederen niet komen afhalen.
Het college beslist daarom om de herbruikbare goederen te bezorgen aan Kringwinkel Zuiderkempen en de niet-herbruikbare goederen door de technische dienst te laten afvoeren voor vernietiging.

Buitengewoon Plekje Hoge Brugstraat
Op 5 maart 2013 besliste het gemeentebestuur om deel te nemen aan het project 'Buitengewone Plekjes' van Regionaal Landschap Rivierenland. Voor Heist-op-den-Berg werden toen drie plekjes geselecteerd: Peremansheidestraat, Hoge Brugstraat en tuin Bergop.

In 2014 werd het plekje aan de Peremansheidestraat volledig ingericht. Het college beslist nu om in 2015 het terrein aan de Hoge Brugstraat verder in te richten. Een inspraakvergadering met de buurtbewoners leverde volgende ideeën op: aanleg van een groene buffer, plaatsing van een zitbank, heraanplanting van enkele hoogstammen (o.a. notelaars) en aanleg van een gemeenteboomgaard.

Het college gaat akkoord met de aanleg van een gemeentelijke boomgaard bestaande uit 24 hoogstammen en 20 halfstammen met streekeigen fruitrassen. De boomgaard kan dienst doen voor verenigingen als pluktuin en als plaats om snoeilessen te geven in samenspraak met de milieudienst.

Nieuws vanuit de gemeenteraad

Op dinsdag 10 maart 2015 vindt de volgende gemeenteraadszitting plaats in de raadzaal (Kerkplein 15) in Heist-op-den-Berg. Je kan de agenda hier raadplegen. Iedereen is welkom om het openbare gedeelte bij te wonen.

Nieuws vanuit de gemeente

Zwembad in de kijker
Dit jaar willen we het zwembad in de Lostraat graag wat meer in de kijker zetten. Daarom organiseert de sportdienst om de twee maanden activiteiten voor kinderen (hindernissenparcours) en voor volwassenen (aquagym). Meer weten?

Diftar-containerparken: infoavonden
In maart worden er drie infoavonden georganiseerd over de nieuwe DIFTAR-containerparken. Deze gaan o.a. over de werking van de Diftar-parken, het nieuwe retributiereglement, de nieuwe openingsuren, ... Meer weten?

Genealogische dag
Heemkring Die Swaneorganiseert op zondag 8 maart zijn 19e genealogische dag. Iedereen is welkom in zaal De Zwaan van 9.30 tot 17.30 uur. De toegang is gratis. Meer weten?